Stress gør virkelig dit hår gråt, finder forskerne

greyhair1.jpg
Det har været en klage fra mange sølvrev i årevis, men nu tror forskere, at de kan bevise, at stress virkelig gør dit hår gråt.

Spændingen ved at lede landet, gik hårdt ud over Tony Blairs hår, der blev tydeligt grånene i hårtoppen.

Når man udsættes for strees, udløser det nogle  kemikalier, som beskadiger DNA’et og får os til at se ældre ud og øger risikoen for sygdomme.

Mus givet en adrenalinlignende forbindelse for at udløse stress havde reducerede mængder af et protein, som holder os sunde ved at beskytte vores celler mod udviklingsabnormiteter.

Professor Robert Lefkowitz fra Duke University, North Carolina, sagde: “Dette kunne give os en sandsynlig forklaring på, hvordan kronisk stress kan føre til forskellige menneskelige tilstande og lidelser, som spænder fra blot kosmetiske, som graderende hår til livstruende lidelser som maligniteter. ”

I eksperimenter opdagede forskerne, hvis resultater blev offentliggjort i naturen, en molekylær mekanisme, gennem hvilken adrenalin handlede for at ødelægge DNA.

I løbet af fire uger blev musene hængt sammen med forbindelsen, hvilket førte til nedbrydning af proteinet kaldet p53 – kaldet “genets vogter” for dets rolle i forebyggelse af kræft – som var til stede i lavere niveauer over tid.

Prof Lefkowitz sagde: “Vi mener, at dette papir er den første til at foreslå en specifik mekanisme, hvorigennem et kendetegn for kronisk stress, forhøjet adrenalin, i sidste ende kan forårsage DNA-beskadigelse, der kan påvises.”

Undersøgelsen viste også, at DNA-beskadigelse var forhindret hos mus, der manglede et protein kendt som beta-arrestin 1.

Tab af det stabiliserede niveauer af p53 både i thymus, et organ, der stærkt reagerer på akut eller kronisk stress, og i testiklerne, hvor faderlig stress kan påvirke et afkoms genom.

Medforsker Dr Makoto Hara sagde: “Undersøgelsen viste, at kronisk stress fører til langvarig sænkning af p53 niveauer. Vi antager, at dette er årsagen til de kromosomale uregelmæssigheder, vi fandt i disse kronisk stressede mus.”

Holdet planlægger fremtidige undersøgelser, hvor mus er placeret under stress ved at begrænse dem til at skabe deres egen adrenalin- eller stressreaktion for at vise, om deres fysiske reaktioner også medfører DNA-skade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

scroll to top