Op med gardinerne! – Dagslys er med til at dræbe indendørs bakterier

sunwindow.jpg

Har du også fået at vide af din mor, at du skal rulle gardinerne op og lukke noget dagslys ind, og måske undret dig over, hvorfor det er nødvendigt?

Det har du nu en grund til, som er mere end bare en kommando.

Forskere har netop undersøgt forskellen i luftkvalitet i mørke og lyse rum og fandt halvt så mange levende bakterier i husstøvet i rum med dagslys, skriver National Public Radio.

Forsøget foregik i dukkehuse, som blev udstyret med ægte husstøv fra forskellige hjem i Portland, USA. Dukkehusene blev placeret udendørs med opvarmede rum i 90 dage og med henholdsvis tildækkede, dagslys-eksponerede og UV-belyste rum.

Da forskerne målte koncentrationen af levende mikroorganismer i husstøvet, var der kun godt halvt så mange i de to typer lys-eksponerede rum som i de tildækkede.

At dagslysets evne som bakteriedræber er på linje med UV-lys, overrasker forskerne.

Hidtil har man nemlig blot opfattet dagslys sin behageligt for øjnene eller snakket om helbredsfordele ved dagslys i bred forstand, fortæller medforfatter til studiet Kevin Van Den Wymelenberg fra University of Oregon til National Public Radio.

Derimod har UV-lys længe været kendt for at være velegnet til at desinficere eksempelvis drikkevand.

Nogle af de bakterier, som ikke overlevede dagslyset i dukkehusene, var af den slags, som kan være med til at give luftvejssygdomme – så det må jo siges at være god grund til at lukke lys ind.

Med det nye potentiale har forskerne nu planer om undersøge, hvor meget lys der er nødvendigt for at dræbe mikrober, så arkitekter på sigt kan indtænke det i deres arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

scroll to top