Kvinde død på grund af uforsigtig næseskyldning

nose.jpg

A patient is using a nasal spray indoor

Næseskylnings-udstyr, som denne neti pot, er sikre at bruge, man skal bare sørge for, at vandet og udstyret er sterilt.

En 69-årig amerikansk kvinde fra Seattle døde tidligere på året efter en hjerneinfektion. Hjerneinfektionen, og dermed dødsfaldet, kom som følge af en næseskylning, skriver Videnskab.
»Da jeg opererede kvinden, var en del af hendes hjerne, der var på størrelse med en golfbold, blevet en blodig grød,« forklarer neurokirurgen, der stod bag operationen, Charles Cobbs, fra Swedish Medical Centre.

»Der var amøber over det hele, som spiste hendes hjerneceller,« tilføjer han.

Et års tid inden operationen var kvinden blevet ramt af en kronisk bihulebetændelse, som hun havde svært ved at komme til livs.

Medicinen virkede ikke, og derfor blev hun anbefalet at bruge næseskylnings-udstyr af sin læge.

Næseskylning er en helt almindelig metode til at rense bihulerne og de nasale passager, men det er vigtigt at man tager sine forholdsregler, når man gør det.

For eksempel er det vigtigt at bruge sterilt vand som kildevand eller vand, der er kogt mellem 3 til 5 minutter. Desuden er det vigtigt, at man har desinficeret udstyret.

Kvinden havde gennem flere måneder brugt filtreret vand fra vandhanen, altså vand, der ikke havde været kogt.

Kirurgerne og forskere, der efter operationen og kvindens dødsfald har set nærmere på infektionen, vurderer således, at det må have været den gentagende næseskylning, der har skabt infektionen.

Grunden til, at det kan ske, er, at loftet i næsehulen er det eneste sted i den menneskelige krop, hvor infektioner i sjældne tilfælde kan komme i forbindelse med hjernen og centralnervesystemet, forklarer lektor i oto-rhino-laryngologi (øre-næse-hals-området) fra Harvard Medical School Ben Bleier, der ikke har været involveret i studiet, til TIME Magazine.

»Vi er stadig sikre på, at det er meget sikkert at bruge (næseskylnings-udstyr, red.). Du skal bare gøre det på en renlig måde,« tilføjer han.

Præcisering 11. december 2018: Formuleringen ‘hvor infektioner i sjældne tilfælde kan komme i forbindelse med hjernen og centralnervesystemet​’ er tilføjet.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

scroll to top